Busenkelt bröd

Surdegsbröd i all ära, det är ett hantverk och kräver med andra ord lite tid och eftertanke. Just tid och eftertanke är tyvärr en bristvara i vardagskaoset och det är därför det är så skönt att det finns bröd som kräver lite mindre tid och knappt någon eftertanke alls. Här är receptet på ett sådant bröd, det är jätte gott och går att variera på många sätt. Originalreceptet hittade jag i någon tidning förut och jag tror det innehöll fullkornsvetemjöl istället för dinkel. Och för att få det lite sötare så tillsatte jag honung. Det här brödet funkar också bra att göra om till ett baby-bröd, när Milton var liten så uteslöt jag bara saltet och honungen, det vart ett bra bröd för honom att börja med.
 
Busenkelt bröd
Två limpor
 
50g jäst
4 dl mjölk
50g smör
2 dl naturell yoghurt
2 msk honung
2 tsk salt
4 dl siktat dinkelmjöl
11-12 dl vetemjöl
 
Flingsalt
Ev. krydda/ört/frö
 
Gör så här:
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till ljummen, häll den över jästen och lös upp jästen.
Smält smöret och blanda i yoghurten, när blandningen är ljummen blanda då i den i jästblandningen.
Tillsätt honung, salt, dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet.
Knåda degen väl och låt jäsa övertäckt i ca en timme till dubbel storlek.
 
Knåda degen lätt, forma och lägg i smorda brödformar.
Låt jäsa övertäckta i ca en timme till dubbel storlek. 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Pensla bröden med vatten, strö över flingsalt och eventuell krydda/ört/frö (vallmofrön och rosmarin är favoriter här hemma). 
Picka med en gaffel.
Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 30min.
Låt svalna på galler.
 
 

Kommentera här: